Förbättra inneklimatet på arbetsplatsen

Pacific Import

Om du arbetar på kontor så känner du säkert igen känslan av dåligt inneklimat. Speciellt ifall du jobbar i en modern glasbyggnad. Solen bakar in på de stora glaspartierna från tidig morgon – tidigare än de ansatte kommer in på jobbet – och hela kontorsbyggnaden fungerar som ett växthus. Vem har lust att jobba i ett drivhus? Är du arbetsgivare så känner du det både från din egen kropp och ifrån de klagomål du mottar ifrån dina ansatta.

Vilken effekt har för hög värme på arbetsmiljön?

Du känner säkert igen de dagar på kontoret där du svettas så mycket att du märker att det rinner ned under armarna och benen klistrar sig fast till kontorsstolen. Det i sig själv är verkligen obehagligt och om man är så otursam att jobba på ett kontor som fungerar som ett växthus, som vi beskriver det ovanför, så är det en utmaning den största delen av året. Inte bara i de varmaste sommarmånaderna.

Något helt annat och något som kanske är ännu mer intressant för dig om du är arbetsgivare, är att ny research har visat sig både överraskande och lite skrämmande resultat. Du känner säkert känslan av at hög värme och dåligt inneklimat gör att du tappar koncentrationsförmågan och hela tiden driver bort ifrån vad du höll på med. Eller at du upplever att du inte kan tänka klart. Båda är dåliga inverkningar på din arbetsförmåga och för företagets succé. De omtalade undersökningar sätter tal på denna känslan, för det visar sig att för varje grad temperaturen stiger över 23 grader faller människors produktionsnivå med 5%. Du kan själv mäta den aktuella temperaturen på just ditt kontor och räkna efter hur mycket produktion ni går miste om.

Det är inte bara den höga värmen som är dålig för firmans effektivitet, ett dåligt inneklimat är också dåligt för medarbetarna. Så om man inte gör något vid problemet så kan det få stora konsekvenser för medarbetarnas, och därmed företaget eller organisationen.

Andra nackdelar

Utöver värmen och dens dåliga inflytelse på arbetsplatsens inneklimat och produktivitet så leder solen i kontorsbyggnader med stora glasrutor också ett annat problem med sig. Det skarpa solljuset reflekteras ofta i de många datorskärmar på kontoret. Det gör det svårt att se vad som står på skärmen och det irriterar medarbetarna. Man spenderar därför mycket tid och energi på att inreda kontoret för att solen inte ska störa. UV-ljuset ifrån solen bleker även färg på kontoret vilket är synd för inredarna och kan även ge kontoret en väldigt sliten look. I byggnader med mycket glas kan det rent faktiskt vara omöjligt att lösa bordsplatserna eftersom solen rör sig runt dagen. En lösning på dessa problem är att installera solfilm på fönsterna.

Vad är solfilm?

Solfilm är en lösning på problemen med för mycket solljus i byggnader. Istället för att använda tid och pengar på omfattande air-conditioning, så bekläds alla rutor med solfilm som reflekterar solens strålar och på det viset minskar kontorets värme och UV-ljus. Detta kan sänka temperaturen på kontoret rejält och ta bort nästan allt sken ifrån datorskärmar. Solfilmen hjälper dessutom mot att möbler och konst bleks av solens UV-ljus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *