Hur gör man en dresscode i företaget?

Pacific Import

Ett av de svåraste projekt i företagets policy är att införa en korrekt dresscode. Det kan vara svårt att tillfredsställa alla och det kommer alltid att vara några som inte tycker om dresscoden som företaget implementerat. Speciellt när folk inte trivs i den klädsel som påkrävs av dresscoden. Det är ju olika från person till person. Samtidigt spelar ens ställning i företaget också en roll på vilket outfit man ska ha på. Många ansatta ville nog se lite egendomliga ut i full kostym ifall de bara är vanliga kontorsarbetare. På samma sätt hade direktören haft svårt att ge ett respektgivande intryck i jeans och skjorta.

Poängen är att det hade varit missvisande om en medarbetare gick runt i kostym medans direktören inte gör. Det ska finnas en harmoni mellan de olika ställningarna i företaget. Men självklart är det upp till varje firma att bestämma sin egen dresscode. Det är dock viktigt att alla vet de tydliga regler som en dresscode inför. Det viktiga är att företagets ansikte utåt är delvist baserat på din dresscode, att skicka ett intryck av seriositet och att du tar kunden på allvar är väldigt viktigt.

I vissa företag betyder inte dresscode det helt stora. Det betyder att du kan komma på kontoret i de kläder du vill och trivs i. En alldeles för limiterad dresscode gör att medarbetarna inte trivs i arbetsmiljön, det påverkar deras produktivitet negativt. Din dresscode ska alltså tillåta att medarbetarna trivs på jobbet, men samtidigt ge en respektgivande look utåt. Om kunden på kundmötet blir bemött av medarbetare i pyjamas med morgonfrilla så kommer de antagligen förlora respekten direkt.

Nackdelen med en stark dresscode är att du som direktör måste övervaka dina medarbetare hela tiden. Det betyder att du måste hålla koll på att de dyker upp på jobbet i acceptabla kläder. Du måste ta ett val om hur du vill ge dina ansatta en reprimand p.g.a. deras klädsel. Ska man sparka dem direkt? Ta ett samtal med just den ansatta? Eller kanske ta ett gruppsamtal där du presenterar dresscoden igen. Val som dessa tar snabbt upp mycket tid i företaget och det kan kanske vara värt att släppa dresscoden istället.

Fördelen med att folk kan komma i de kläder de önskar är att de kommer att trivas mycket bättre på jobbet. Det kommer i många tillfällen betyda att de vill arbeta extra hårt för privilegiet att jobba i klädseln de trivs bäst i. Ifall det går överstyr kan man alltid ta ett snack med personen i fråga. Det kan vara extrema tillfällen där deras personliga hygien irriterar andra medarbetare eller att de bär tröjor med ett budskap du inte vill att företaget ska associeras med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *